Van een ‘kleine vergoedingsregeling’ naar een ‘amateurkunstenvergoeding’

Sinds 1 januari 2024 heeft de kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars (KVR) plaatsgemaakt voor de amateurkunstenvergoeding (AKV). Net als de KVR is deze vergoeding RSZ- en belastingvrij, mits uiteraard alle voorwaarden zijn voldaan. De Administratie heeft op 8 november 2024 een circulaire gepubliceerd bij de gewijzigde fiscale vrijstellingsregeling.

Wat is de amateurkunstenvergoeding?

Op sociaal vlak bestaat er een speciale regeling waarbij ‘kleine’ vergoedingen voor kleinschalige artistieke activiteiten (onder strikte voorwaarden) als forfaitaire onkostenvergoedingen worden aangemerkt. Deze regeling, die gekend was als de ‘kleine kunstenaarsvergoedingsregeling’, is bedoeld om kunstenaars die slechts een bescheiden vergoeding ontvangen, vrij te stellen van sociale zekerheidsbijdragen, zonder dat ze hierbij moeten aan te tonen dat de vergoeding uitsluitend kostendekkend is (artikel 17sexies RSZ-KB van 28 november 1969).

Deze regeling heeft ook een fiscale tegenhanger gekregen, waardoor er eveneens op fiscaal vlak een vrijstelling werd ingevoerd voor de ‘kleine’ vergoedingen die kunstenaars ontvangen (artikelen 38, §1, al.1, 23° en §4 WIB92 (beroepsinkomsten) en artikel 97, §2 WIB92 (diverse inkomsten)).

Met de wet van 31 juli 2023, die de eerder gewijzigde sociale regeling van het KB van 13 maart 2023 opvolgde, werd deze fiscale regeling aangepast. De vergoeding wordt voortaan de “amateurkunstenvergoeding” (AKV) genoemd.

De amateurkunstenvergoeding of AKV vervangt aldus de kleine vergoedingsregeling (KVR) met kunstenaarskaart. De nieuwe fiscale regeling geldt voor vergoedingen die worden betaald of toegekend vanaf 1 januari 2024 voor prestaties die vanaf diezelfde datum worden geleverd.

 De (fiscale) voorwaarden

Om aanspraak te maken van de bijzondere vrijstellingsregeling mag een kunstenaar (amateur of professional) voortaan:

  • Maximaal 30 dagen per jaar artistiek werk leveren, en maximaal 7 opeenvolgende dagen voor dezelfde opdrachtgever.
  • Maximaal 80,81 per dag (bedrag voor inkomstenjaar 2025) en per opdrachtgever ontvangen.

Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, is het bedrag dat de kunstenaar ontvangt, vrijgesteld in de personenbelasting (of de belasting van niet-inwoners), en dient de opdrachtgever geen sociale zekerheidsbijdragen te betalen. De circulaire van 8 november 2024 bespreekt de nieuwe fiscale regeling en gaat in op de (fiscale) voorwaarden (Circ. 2024/C/71 van 8 november 2024).

Wanneer aan de voorwaarden is voldaan, dan geldt de vrijstelling trouwens ook voor de eventuele terugbetalingen van de werkelijke kosten voor de verplaatsingen in het kader van deze prestaties (maximaal 22,91 EUR voor inkomstenjaar 2025).

 Weg kunstenaarskaart

Een opvallende wijziging is de afschaffing van de kunstenaarskaart  (overigens niet te verwarren met het nieuwe kunstwerkattest, dat professionele kunstenaars toegang biedt tot verschillende sociaalrechtelijke – en fiscale voordelen).

Het aanvragen van een kunstenaarskaart was omslachtig en tijdrovend. Het valt dan ook toe te juichen dat sinds 1 januari 2024 de kunstenaarskaart werd afgeschaft. Sindsdien moeten zowel de uitvoerder als de opdrachtgever zich voorafgaandelijk registreren op het online platform ‘Working in the Arts’ (beter gekend als het WITA-platform).

Vanaf 1 juli 2023 was het niet langer mogelijk om een nieuwe kunstenaarskaart aan te vragen. Dit maakte de toepassing van de vrijstelling voor prestaties geleverd tussen 1 juli 2023 en 31 december 2023 onmogelijk, aangezien een kunstenaarskaart vereist was. In de circulaire van 8 november 2024 kaart de administratie deze problematiek (weliswaar enigszins laattijdig) aan. De administratie aanvaardt dat de vrijstelling voor die periode ook zonder ‘kunstenaarskaart’ van toepassing kan zijn, mits uiteraard aan alle overige voorwaarden van de oude fiscale regeling is voldaan en de begrenzingen van de oude fiscale regeling zijn gerespecteerd (Circ. 2024/C/71, randnr. 39-43).

 Voor advies over de toepassing van het AKV in uw situatie, kunt u beroep doen op de advocaten van DVDTAXLAW.

Doolaege, Verbist & De Meyere BV
Koning Albertlaan 165
9000 Gent
BE 0647.999.788

+32 (0) 9 242 80 10
info@dvdtaxlaw.be