30 juni 2023: Franse due date voor eigenaars van Frans residentieel vastgoed

02-06-2023

Frankrijk voerde recent een nieuwe aangifteplicht in voor residentieel vastgoed (dus niet voor de gronden) om te kunnen bepalen wie nog onderworpen is aan de ‘taxe d’habitation’.

Deze ‘taxe d’habitation’ is een gemeentelijke belasting verschuldigd door de gebruiker van het vastgoed. Bij verhuur op lange termijn is dat de huurder. In alle andere gevallen (eigen gebruik, verhuur korte termijn, leegstand) is dat de eigenaar.

Frankrijk heeft de ‘taxe d’habitation’ sinds 1 januari 2023 afgeschaft voor vastgoed dat als hoofdverblijfplaats dient. In alle andere gevallen is de ‘taxe d’habitation’ dus wel nog verschuldigd.

huizen

La Direction Générale des Finances Publiques of afgekort DGFiP vraagt sinds 1 januari 2023 aan alle binnen- en buitenlandse eigenaren van residentieel vastgoed, zowel particulieren als rechtspersonen (bv. een Société Civile Immobilière), om uiterlijk op 30 juni 2023 een aanvullende aangifte te doen bij de belastingdienst.

Bij niet-aangifte of bij onjuiste aangifte kan een boete van € 150 per onroerend goed opgelegd worden.

De aangifte kan gedaan worden via https://www.impots.gouv.fr/actualite/gerer-mes-biens-immobiliers-un-nouveau-service-en-ligne-pour-les-usagers-proprietaires-1.

Wat moet gemeld worden? Per pand moet u meedelen of het een hoofdverblijf of tweede woning betreft die u zelf bewoont, of wanneer u de woning niet zelf bewoont, de identiteit van de bewoners en de periode van hun bezetting doorgeven en dit sinds 1 januari 2023.

In geval van gesplitste eigendom (blote eigendom/vruchtgebruik) moet de aangifte door de vruchtgebruiker worden gedaan. In geval van mede-eigendom, door alle mede-eigenaars. Deze verklaring is eenmalig tenzij de situatie in de toekomst verandert door verkoop, vererving, andere huurder enz…


Indien u nog geen inlogaccount heeft bij de Franse belastingdienst, kunt u de Franse fiscus telefonisch contacteren op het nummer +33 809 401 401, en dit van maandag tot vrijdag van 8:30 u. tot 19 u.

 

Doolaege, Verbist & De Meyere BV
Koning Albertlaan 165
9000 Gent
BE 0647.999.788

+32 (0) 9 242 80 10
info@dvdtaxlaw.be