Doolaege, Verbist & De Meyere
ONBELAST BIJKLUSSEN
30-07-2018

 

Vanaf 15 juli 2018 kunt u onbelast bijverdienen voor 3 soorten activiteiten (wet 18 juli 2018 betreffende de economische relance en de versterking van de sociale cohesie, BS 26 juli 2018).

 

  • Ten eerste gaat het om diensten aan particulieren, zoals het afrijden van het gras bij de buurman. Dat mag echter niet op vaste basis gebeuren (bv. elke week) en je mag er geen betaalde reclame voor maken. Bovendien moet je daarnaast een job als werknemer hebben van minstens 4/5 of ingeschreven zijn als zelfstandige in hoofdberoep. In dat laatste geval mogen de diensten aan particulieren niet gelijkaardig zijn aan je zelfstandige activiteit (bv. geen kranen repareren als je loodgieter bent).
  • Ten tweede is ook verenigingswerk onbelast, zoals het geven van sporttraining. Dat mag op vaste basis gebeuren, maar niet bij een vereniging waar je beroepsmatig aan de slag bent of waar je al een onkostenvergoeding krijgt als vrijwilliger. Opnieuw geldt dezelfde voorwaarde dat je daarnaast een vaste job moet hebben.

 

klusjesman

 

Voor 2018 mogen de inkomsten uit die drie activiteiten samen maximum 510,83 EUR per maand en 6.130,00 EUR per jaar bedragen. Liggen ze hoger, dan worden ze volledig als beroepsinkomsten beschouwd.

 

Tot slot moet u zich aanmelden via www.bijklussen.be.

U vindt daar ook meer informatie over de precieze voorwaarden en de toegelaten activiteiten.