Dat de Belg een baksteen in de maag heeft, is algemeen bekend. Behalve in een eigen woning, investeren heel wat landgenoten steeds vaker in een tweede huis, appartement of studio om het bijvoorbeeld te verhuren. Niet onlogisch, want onroerend goed is en blijft een goede investering, zeker in moeilijke tijden.

Heeft u zelf een tweede woonst aangekocht en ontvangt u onroerende inkomsten? Dan laat u zich best goed informeren over het fiscale luik van zowel aankoop als verhuur.

Ter illustratie:

Stel dat de opportuniteit ontstaat om iets te kopen samen met familieleden, bijvoorbeeld naar aanleiding van een erfenis. En dat u ook onroerend goed erft en wil verhuren. U krijgt de smaak te pakken en koopt naderhand een opbrengsteigendom met 10 units. Intussen heeft u ervaring opgedaan en sluit u een flinke financiering af. Met de nodige verbouwingswerken wordt het een prachtig project, waar u twee jaar later een hoog bod op krijgt en verkoopt. Enzoverder…

  • Hoe beoordeelt de fiscus dit alles?
  • Bent u belastingen verschuldigd op de huur of meerwaarde bij verkoop?
  • Hoe worden de huurinkomsten belast?
  • Verhuurt u aan een privépersoon of aan een professionele gebruiker?
  • Wat zijn de grenzen van normaal beheer van privévermogens?
  • Wanneer komt u in de gevarenzone van herkwalificatie naar beroepsinkomen?
  • Is uw beroepsactiviteit van belang?
  • Is het aanhouden via een vastgoedvennootschap aangewezen? En wat met de overdracht naar de volgende generatie?

Tijdens de maatwerkbespreking gaan u en uw advocaat dieper in op deze en andere vragen. Zo kan u tijdig de juiste beslissingen nemen en niet alleen nu, maar ook op langere termijn het maximale uit uw project halen.

Wenst u meer info?
CONTACTEER ONS

Werkwijze & filosofie

Maatwerk

Om onze cliënten nog beter van dienst te zijn kunnen wij voor een aantal specifieke onderwerpen tijdens een eerste consultatie van één tot anderhalf uur, onze kennis inzetten om in uw concrete casus mogelijke problemen te vermijden of op te lossen, een eerste advies te geven, plannen bij te sturen, …

Wij kunnen maatwerk aanbieden voor:
> Bouwen – verbouwen en BTW
> Cryptomunten (meerwaarden, inkomsten en verwante transacties)
> Buitenlands onroerend goed
> Onroerende inkomsten: hoe belast?

Voor deze onderwerpen kunt U een afspraak boeken met één van de advocaten van DVDTAXLAW. Een maatwerk-consultatie van één tot anderhalf uur kunnen wij aanbieden tegen een forfaitaire prijs van 500 EUR (exclusief BTW).Voor een maatwerk-consultatie aangaande cryptomunten hanteren we een forfait van € 650 exclusief BTW.

DVDTAXLAW blijft uiteraard ook beschikbaar voor al uw andere vragen en geschillen inzake fiscaal recht

Professionele filosofie

De visie van ons kantoor luidt: ‘beter voorkomen dan genezen’. Tijdig en doortastend advies kan veel problemen vermijden. Dialoog en conflictbeheersing staan daarom centraal in onze aanpak.

Elk dossier vertrekt vanuit een objectieve juridische analyse. Vervolgens kiezen we samen met u de meest doeltreffende strategie. Daarbij doen we er alles aan om geschillen te voorkomen of ze te beslechten in overleg met de fiscale administratie en/of het openbaar ministerie.

Blijken onderhandeling of bemiddeling toch moeilijk? Dan is een gerechtelijke procedure uiteraard mogelijk. De stap naar de rechtbank gebeurt evenwel enkel en alleen na een grondige kosten-batenanalyse samen met u en uw accountant of fiscale raadgever.

 

Werkwijze

Elk dossier wordt persoonlijk opgevolgd door een van onze vennoten, eventueel met medewerking van een andere vennoot en steeds in overleg met u en uw accountant of (financieel) raadgever.

 

Netwerk

Bij DVDTAXLAW kijken we graag verder dan het eigen kantoor. Soms gebeurt het dat een probleem of geschil de fiscaliteit te buiten gaat, maar wel aanleunt bij een fiscaal dossier. In dat geval doen we een beroep op een breed netwerk van externe specialisten. Met de nodige expertise en inzichten dragen zij bij aan de oplossing van uw juridisch probleem.

Groei

DVDTAXLAW werd opgericht op 1 maart 1998 door drie vennoten en is sindsdien uitgegroeid tot een middelgroot kantoor. Vandaag bestaat ons team uit vijf vennoten, aangevuld met een tiental fiscale advocaten en administratief personeel. Op basis van een grondige selectie en permanente vorming – waarbij ook activiteiten als fiscaal auteur worden aangemoedigd – blijven we bouwen aan een sterk en divers team, met als doel onze cliënten zo krachtig en correct mogelijk bij te staan en te verdedigen.

Nieuws

Doolaege, Verbist & De Meyere BV
Koning Albertlaan 165
9000 Gent
BE 0647.999.788

+32 (0) 9 242 80 10
info@dvdtaxlaw.be